Back to Top

Četkica za zube – kako odabrati najbolju?

četkica-za-zubeČetkice za zube danas dolaze u različitim oblicima, bojama i veličinama, a svaka od njih ima svoju posebnost za određene osobe. Međutim, bez obzira na vrstu četkice koja odgovara baš vašim zubima, ipak je najbitnije samo pranje zubi - struktura i izgled četkice nije primarna stvar. No, ako se pravilno brinete o higijeni svoje oralne šupljine, vjerojatno će vam na pamet pasti kako odabrati onu pravu četkicu za zube.
Glava četkice za zube u pravilu bi trebala biti mala, kako bi jednostavno mogla pristupiti svim dijelovima usta, zubi i zubnog mesa. Trebala bi imati dugu i široku dršku, kako bi lakše mogli rukom držati četkicu, a najlonske dlačice četkice bi trebale biti mekane sa zaobljenim krajevima, kako ne biste ozlijedili svoje desni. Ipak, ovaj opis najbolje četkice za zube odnosi se na općenitu populaciju, odnosno ne mora značiti da je ona baš za vas.
Naime, u kasnim 1930-im godinama, kada je četkica za zube s najlonskim vlaknima bila prva izmišljena četkica, potrošači nisu imali puno izbora. No, danas je priča sasvim suprotna – izbor četkica za zube je ogroman, zbog čega je i odluka puno teža. Većina proizvođača danas ima veliku zbirku različitih vrsta četkica za zube na svojim policama, uključujući i one jednokratne ili elektroničke četkice.
Uz široki raspon mogućnosti, biranje najbolje četkice za zube ponekad nije jednostavno. No, brojna istraživanja su dokazala da su kvaliteta i broj dlačica, te veličina glave četkice najvažniji čimbenici u odabiru četkice za zube. Što se dlačica tiče, najbolje su one mekane, koje su i najsigurnije za zube i zubno meso. Srednje ili tvrde dlačice mogu uzrokovati nepopravljive štete na zubima, kao što je uklanjanje cakline ili ranjavanje zubnog mesa, osobito ako osoba energično četka zube.

Najbolje četkice za djecu i tinejdžere
Djeca bi trebala koristiti male četkice za zube koje odgovaraju veličini njihovih usta, odnosno četkice koje su isključivo namijenjene djeci. Ručka na ovoj četkici je deblja te napravljena od gume zbog većeg prijanjanja i bolje kontrole. Tinejdžeri bi trebali koristiti četkice za odrasle, no one s mekanim dlačicama su bolji izbor jer brojni tinejdžeri nesvjesno ribaju svoje zube i time oštećuju zubnu caklinu i zubno meso, zbog čega dolazi do osjetljivosti zubi. U tom slučaju, posavjetujte se sa stomatologom ili počnite koristiti Sensodyn posebnu četkicu i pastu za zube.

Najbolje četkice za one koji nose aparatić ili imaju neravne zube
Ako nosite aparatić za zube, možete koristiti posebnu ortodontsku četkicu koja dolazi s dlačicama u V obliku. Ta vlakna su dizajnirana tako da temeljito mogu očistiti područje oko žice i proteze. Čupava četkica za zube koja ima vrlo malu glavu i nekoliko pramenova najlonskih dlačica, može se koristiti i za čišćenje samog aparatića, četkanje neravnih zubi, zubnih mostova i implantata.


Električna ili obična četkica za zube?
Istraživanja su pokazala da ne postoje značajne razlike između električne i obične četkice za zube. Naime, obje su jednako učinkovite ako ih koristite ispravno. Međutim, električna četkica može biti prikladnija u okolnostima kada osoba ima ograničene sposobnosti pokretanja ruku, kao što je primjerice osoba s težim oblikom reumatoidnog artritisa ili osoba s moždanim udarom. Električna četkica također je bolji izbor za one koji imaju tendenciju prati zube agresivnije i energičnije, što može naškoditi zubnoj caklini.