Back to Top

Bore oko očiju – kako ih se riješiti metoda

Prvi znaci starenja čovjeka jesu neelastičnost i suhoća kože te nastanak bora. No bore nastaju i pod velikim utjecajima okoline; najčešće sunca, stresnih situacija, ali i životnih navika. Pušenje, pasivno pušenje te učestala konzumacija alkohola mogu dovesti do slabljenja kože, gubitka vlažnosti i njezine čvrstoće, a samim time do pojave bora. Za pojavu bora odgovorno je i šminkanje, skidanje šminke te korištenje jakih preparata na području oko očiju.
Zbog velikog broja pokreta očnih mišića, razvijaju se bore u predjelu donjih vjeđa te u predjelu vanjskih rubova oka, poznate pod nazivom bore „smijalice“. Budući da su očni mišići sastavljeni od više dijelova koji se nalaze u području oka i kružnog su oblika, njihovo kretanje uzrokuje slabljenje vezivnog tkiva između tih dijelova. Zbog toga na tom mjestu dolazi do nastanka i razvoja bora.
Izborano lice je sivo ostarjelo lice tužnog pogleda. Iz tog se razloga sve češće osobe podvrgavaju estetskim zahvatima. U prošlosti su se uglavnom žene odlučivale za tretmane uklanjanja bora, no s vremenom ni muškarcima oni nisu strani.
Tretman uklanjanja bora oko očiju započinje utvrđivanjem njihova nastanka; jesu li nastale isključivo kretanjem mišića, zbog utjecaja vanjskih faktora ili su oba čimbenika podjednako odgovorna. Zatim slijedi odabir samog tretmana.
Najpoznatiji tretman uklanjanja bora na području čela i oko očiju je tretman botoksom. To je jednostavan, najdjelotvorniji i najpopularniji nekirurški tretman za uklanjanje bora. Uz sve to, postupak je relativno brz i bezbolan. Prije samog tretmana potrebno je pregledati mišiće lica te steći uvid u njihovu građu i raspored. Mala količina botoksa se s pomoću sitne igle ubrizgava u područje koje se želi tretirati. Botoks ne utječe na osjetilne živce niti će izazivati osjećaj ukočenosti. Djelovanje botoksa očituje se u opuštanju mišića što utječe na povlačenje ili smanjivanje bora. Najčešće se koristi kod uklanjanja tzv. bora „smijalica“, ali i za uklanjanje horizontalnih i vertikalnih bora na čelu (tzv. bore mrštilice). Rezultati botoksa vidljivi su već nakon nekoliko dana, a vrijeme oporavka jako je kratko. Po završetku tretmana kandidat se može vratiti svojim obavezama. Kao nuspojave mogu se javiti glavobolja, privremeno spuštanje očnih kapaka, kratkotrajna crvenila ili manje modrice, no one ne traju dugo.
Učinak botoksa je privremen i ovisi o zasebnim karakteristikama kandidata. Navedeni postupak tretiranja bora može se ponavljati nekoliko puta godišnje uz preporuku i konzultaciju s liječnikom. Učestalije ponavljanje tretmana podrazumijeva njegov trajniji učinak.
Za uspješno tretiranje bora može se koristiti i hijaluronska kiselina. Ona koži daje elastičnost, zaglađenost i hidratizira je. Kako starimo, stanice kože imaju sve manju sposobnost proizvodnje hijaluronske kiseline. Rezultat toga je gubitak vlažnosti kože i njezine čvrstoće odnosno u krajnjem slučaju pojave bora. Iz tog se razloga hijaluronski fileri (hijaluronska kiselina) injekcijom unose ispod bore. To se potkožno tkivo ispuni, a bora na tom mjestu nestaje. Rezultati korištenja hijaluronske kiseline u svrhu nestajanja bora uočljivi su trenutno, ali konačan efekt se vidi nakon nekoliko dana. Kao i kod tretmana botoksom, tretman hijaluronskom kiselinom nije dugotrajan te bi se trebao ponoviti, a nuspojave su također rijetka pojava.
Još jedan način uklanjanja bora oko očiju je mezoterapija. To je metoda kojom se određeni vitamini, minerali i hijaluronska kiselina injektiraju u površinski sloj kože s ciljem osvježavanja, hidratizacije i pomlađivanja lica te vraćanja tonusa i sjaja kože. Mezoterapija se najčešće koristi u kombinaciji sa hijaluronskim filerima.
Mnogo je tretmana kojim se uklanjaju bore oko očiju. Za kvalitetan i uspješan rezultat primjene bilo kojeg tretmana važno je da Vas tretira iskusni doktor kako bi Vaše lice i dalje bilo iskreno i privlačno.

.