Back to Top

Cirkon

Cirkon je visokokvalitetan medicinski materijal. Čvrst je i otporan poput jakih metala. Mostovi i krunice koje su izrađene od cirkona danas su najprirodniji nadomjestci u stomatologiji. Cirkonska_krunica
U stomatologiji krunica predstavlja takozvanu kapicu kojom se zubu vraća prirodni oblik, boja, čvrstoća i veličina. Krunica, koja se trajno cementira na zub, koristi se i u slučajevima kada nedostaje previše zubnog tkiva da bi se moglo nadomjestiti. Postoje metal keramičke krunice i cirkon zubne krunice. Metal keramičke krunice danas se najčešće koriste kako bi ispunile funkcijske i estetske uvjete te zaštitile zub nosač. Kako sam naziv kaže sastavljena je od metala i u potpunosti prekrivena keramikom, stoga je čvrstoća koju pruža veća od potpune keramike. One su jednako pogodne i za prednje i za stražnje zube. No ako želite prirodnu bijelu boju zuba i transparentnost tada je potrebna cirkon keramička krunica. Za razliku od metalo-keramičkih rješenja, cirkonska podloga propušta određenu količinu svjetlosti i zadržava se prirodna bjelina i estetika zuba. Budući da cirkon krunica u svojoj konstrukciji ne sadrži metal rub zubnog mesa neće se obojiti kao što je slučaj kod metal keramičkih krunica. Cirkon krunica je izuzetno čvrsta i biokompatibilna što znači da neće uzrokovati nikakve alergije i reakcije. Zbog svojih estetskih svojstava izrađuju se kako za stražnje tako i za prednje zube. Zbog visokih estetskih zahtjeva pacijenata i njihovih prioriteta, krunica od ovakvog materijala radi se na najsuvremeniji način koji se primjenjuje u estetskoj stomatologiji. Riječ je o CAM/CAD sustavu pri kojem se iz cirkonskih blokova izrađuju cirkon krunice. Zbog njezine precizne izrade olakšano je čišćenje i smanjena je iritacija zubnog mesa. Istom tehnologijom moguće je izraditi i mostove od cirkona. Postupak je brz, a liječenje ugodnije.
Prednosti bezmetalne odnosno cirkon keramike jesu veći komfor za pacijenta, visoka otpornost na pucanje i lomljenje, preciznost rubnog zatvaranja i smanjena iritacija desni, već spomenuta računalna preciznost izrade, olakšana oralna higijena te najvažnije, estetika zuba (prirodan oblik, boja i svjetlosna propustljivost).
Kandidati za stavljanje cirkon krunica su osobe koje imaju estetsku potrebu ili zubu nedostaje prirodne strukture. Zadatak krunice je da oponaša prirodni zub i da priliježe bez pritiska uz desni. Pri izradi krunica treba voditi računa o kontaktu sa susjednim zubima i zubima suprotne čeljusti.  
Još jedan vid korištenja cirkona u stomatologiji je cirkon kao zubni nakit. Time se bavi kozmetička stomatologija koja svakim danom napreduje, sukladno napretkom i razvojem tehnologije. Za isticanje lijepog osmijeha preporučuje se zubni nakit; cirkon ili pravi dijamant. Postupak stavljanja cirkona na zub je bezbolan, jednostavan i brz. Njegovo postavljanje ne oštećuje zubnu caklinu, a sa zuba se može ukloniti u bilo kojem trenutku. Postupak uklanjanja je također bezbolan; laganim brušenje skine se nakit bez oštećivanja cakline, a nakon toga zub se samo ispolira i na njega se nanese tekuća caklina.
Zubni nakit lijepi se na površinu gornjih prednjih zuba. Pritom se koriste provjereni materijali, stoga ono nije štetno za zdravlje. Postupak lijepljenja je neinvazivan jer prethodno nije potrebno ispravljati i brusiti zub. Budući da se mnogo naslaga i bakterija skuplja oko zubnog nakita, važno je redovito čišćenje zuba, kako bi njegovo isticanje zubnim nakitom bilo estetski i privlačno.

.