Back to Top

Estetska stomatologija

Osmijeh prenosi vedrinu osobe koja ga pokazuje, a osim toga vizualno krasi lice stoga je predivan osmijeh želja mnogih. No, što kad vaš osmijeh nije savršen, kad se sramite smijati, kad skrivate zube rukom ili spuštate pogled kako se vaši zubi ne bi vidjeli? Postoji rješenje za ovakve i slične situacije koje narušavaju samopouzdanje. Grana stomatologije koja estetski i funkcionalno rješava spomenute dentalne nedostatke pripada estetskoj stomatologiji. U prvom redu zahvati se provode kada se želi poboljšati fizički izgled usne šupljine. Često se u praksi pokaže da ne doživljavamo svi jednako pojam lijepo jer je on subjektivne prirode, no uz razgovor sa stručnjacima i osobnim zahtjevima pacijenta moguće je pronaći zadovoljavajuće rješenje. Generalno govoreći postoji nekoliko metoda kojima se postiže oralna estetika. Jednostavnije metode uključuju uobičajeno čišćenje zubnog kamenca i izbjeljivanje zuba ili pak zubni nakit. Nešto složeniji zahvati su ugradnja porculanskih ljuskica, zubnih mostova, krunica, ortodoncija i drugi. U nastavku su navedene neke od usluga estetske stomatologije koje se provode u našoj ordinaciji.

Izbjeljivanje zuba
Kao posljedica konzumacije hrane, gaziranih i slatkih pića ili ako ste pak strastveni pušač  evidentno je da će posljedice navedenog ostaviti traga na zubima. Vremenom oni poprimaju tamniju nijansu što u konačnici jednostavno nije privlačno.  Osim toga, prirodnim starenjem zubi gube pigmentaciju, postaju porozni i time ˝upijaju˝ boje iz hrane i pića pogotovo ako je uz to i zubna caklina oštećena. Prilikom izbjeljivanja zuba koristi se vrsta peroksida u kombinaciji s posebnom svjetlosti za izbjeljivanje. Postupak traje tridesetak minuta, potpuno je bezbolan i neinvazivan te ne oštećuje zubnu caklinu. Rezultat su 2-3 nijanse bjelji zubi, a postupak se može ponoviti po potrebi nakon šest mjeseci.

Ljuskice
Estetski nedostaci na zubima kao što su međusobna razdvojenost zuba, okrhnuti zub, istrošenost zuba ili nezadovoljavajuća boja, također mogu biti popravljeni. U takvim slučajevima rješenje su tanke keramičke ljuskice koje se postavljaju na željene zube tako da prekrivaju estetski nedostatak vašeg zuba. Takve navlake cementiraju se za postojeće zube i vrlo su otporne no, buduća oralna higijena vrlo je važna i ne smije se zanemariti. Ugradnja ljuskica potpuno je bezbolan postupak i traje kratko, a u potpunosti rješava problem bojanja ljuskice uslijed konzumacije hrane i pića.

Zubni mostovi i krunice
Zubni mostovi rješenje su za nedostatak jednog ili više zuba čime se premošćuje prazan prostor u usnoj šupljini. Prostor se popunjava modeliranim različitih materijala čime se imitira zub koji nedostaje. Most se postavlja na dva susjedna postojeća zuba, otporan je na karijes i ne predstavlja nelagodu u ustima već u potpunosti obavlja funkciju zuba koji nedostaje. Prilikom ˝modeliranja˝ koristi se najmoderniji računalno potpomognut sustav za proizvodnju mostova i krunica koji dolazi s garancijom. Alumina je najkvalitetniji oblik keramike i materijal za izradu mostova ali se zbog visoke cijene rijetko koristi. Pacijenti se uglavnom odluče za tzv. cirkon keramiku koja pružaju najbolji odnos cijene i kvalitete. U slučaju da je postojeći zub istrošen, da propada ili je do te mjere oštećen da ga nije moguće na drugi način sanirati tada se koriste zubne krunice. One imaju oblik zuba na koji se postavljaju i doimaju se poput kapica. Sjedanje kapice na zub je idealno jer se postojeći zub brusi i priprema, a potom se uzima njegov otisak kako bi se izradila krunica po tom otisku. Zubne krunice i mostovi rješavaju pitanje funkcije i estetike usne šupljine.

.