Back to Top

Zubna ordinacija - kako izabrati najbolju?

Kako bi vaši zubi bili zdravi, blistavi i sjajni, morate ne samo se sami potruditi oko njihovog održavanja, već u tome veliku ulogu ima i vaš zubar. Možda niste zadovoljni sa trenutnim zubarom, a možda niste već dugo ni posjetili zubnu ordinaciju, kako god bilo, vrijeme da je nađete onu koja će vam odgovarati i koja će se za vaše dentalno zdravlje pobriniti kako to i zaslužujete.

 
Na što pripaziti prilikom odabira?
Najprije pri odabiru zubne ordinacije pričajte s obitelji, prijateljima i poznancima jer će vam oni moći reći svoja iskustva, te koje ordinacije bi trebali izbjegavati, a koje vam mogu ući u uži krug odabira. U ovom vam također mogu pomaći i farmaceuti u lokalnim ljekarnama. Zatim, budite upoznati s cijenama samog zubara, iako zdravlje nema cijenu, zbog velikog izbora zubnih ordinacija, vjerujemo da možete pronaći onu koja će odgovarati ne samo vašim zubima, već i vašem džepu. Uvijek vam je otvorena opcija da posjetite samu zubnu ordinaciju za koju mislite da će o vašim zubama najbolje brinuti te se sami uvjeriti o njima. Ako ste u potrazi za ordinacijom koju će posjećivati vaša cijela obitelj – raspitajte se koliko sam stomatolog ima iskustva s djecom te hoće li i za njihov pregled biti dobar odabir. Također, iako možda trenutno ne mislite da imate problema sa zubima, odaberite ordinaciju koja ima više specijalista za različite aspekte vezane uz probleme usne šupljine. Osim stomatologa, u zubnoj ordinaciji možete pronaći i ortodonta koji će vas moći savjetovati o ispravljanju vaših zuba i čeljusti. Svi doktori trebaju imati nekoliko godina iskustva iza sebe, ili barem reputaciju unutar vašeg mjesta s kojom potvrđuju svoju profesionalnost. Pri posjeti ordinaciji, svakako pogledajte u kakvom je stanju. Kao i svi drugi, očekujete da će zubna ordinacija biti savršeno čista jer to može pokazati u kakvom će stanju biti i oprema, odnosno instrumenti kojima će se vaši zubi tretirati, a to pogotovo želimo da bude besprijekorno čisto i nekorišteno. Također, u ordinaciji pogledajte s kakvom opremom stomatolog i ortodont raspolažu. Trenutno postoji veliki broj tehnološke opreme koje vašem zdravlju mogu brže i bolje pomoći, tako da se ne sramite postaviti i to pitanje pri posjeti.

Zašto je odabir zubne ordinacije važan?
Stomatolog vodi zdravlja o dijelu vašeg tijela kojeg često zapostavimo održavati ili strahujemo od odlaska u ordinaciju. Zato je važno imati profesionalnu osobu koja će nas podsjećati na važnost zdravlja usne šupljine i koji će nas uputiti u greške koje radimo pri pranju, četkanju i čišćenju zuba – ipak je to jedino što možemo za svoje dentalno zdravlje učiniti sami. Ako se reagira na problema zubi u korijenu, odnosno ako vaš stomatolog ili ortodont na vrijeme reagira na probleme, sačuvat će vas puno većih problema kasnije. Izbor je svakako velik, no vjerujemo da ćete uz ovih nekoliko savjeta pronaći ordinaciju koja će odgovarati svim potrebama vas i vaše obitelji! Ipak, što duže budete posjećivali istog stomatologa, to ćete više biti opušteniji, a problema sa zubima neće biti.