Back to Top

Kako izbijeliti zube?

Tko ne bi želio imati savršeno bijele zube kojima će se svi diviti? To je san svakoga, ali unatoč svakodnevnom četkanju i pranju zubi - takvi su zubi rijetki. To nije ni čudno, pošto sve što pojedemo i popijemo utječe kako na njihovo zdravlje, tako i na boju. Također, konzumacija alkohola i cigareta dodatno šteti bjelini zubi. No, bjelina koju želimo postići nije tako dalekostižna. Osim stomatologa, o boji Vaših zubi možete se i sami dodatno potruditi, a u nastavku ćemo vam predstaviti sve načine kojima možete dosegnuti sjaj hollywoodske zube.


holivudski osmijeh

  Kako izbijeliti zube kod kuće?
Ako sami želite vratiti sjaj zubi, imate nekoliko mogućnosti. Ako ne raspolažete s velikim budžetom, najprije započenite s primjenom paste za zube za izbjeljivanje. One će s vremenom funkcionirati ako ne konzumirate proizvode koji dodatno naštećuju nijansi zuba, odnosno već spomenutih cigareta i alkohola, no i kava je veliki neprijatelj bjeline. Izbjegavajte predugo korištenje ovih pasta, pogotovo ako primjetite da one ne funkcioniraju jer njeni sastojci uništavaju caklinu više nego sastojci drugih pasta.
Osim paste – kod kuće možete pokušati izbjeliti zube i s trakicama. One funkcioniraju tako da ih zaljepite na nekoliko minuta na zube te ih ostavite da djeluju. Koliko točno dugo ih morate držati, ovisi o samom proizvođaču, pa prije same upotrebe svakako pročitajte upute. No, trakice za zube ne bi se trebale postavljati na oštećene zube i zube s karijesom, već bi svi zubi trebali biti potpuno zdravi. Razlog tome je što s korištenjem trakica može doći do dodatnih oštećenja cakline, zuba te desnih.

Izbjeljivanje zubi kod stomatologa
Odlučiti se za izbjeljivanje zubi uvijek je najbolje uz savjetovanje stomatologa. Svakako, ako planirate koristiti ili trakicu ili pastu za izbjeljivanje, najprije se konzultirajte sa svojim stomatologom što bi točno koja pasta ili trakica mogla učiniti vašim zubima te je li ih je pametno koristiti s obzirom na stanje vaših zubiju. Problem nastaje što proizvodi za izbjeljivanje kod kuće nekad ne djeluju na sve zube jednako, odnosno na žute zube oba proizvoda djeluju, dok kod sivih i smeđih zubiju je problem nešto teži. Uglavnom, često se dogodi da od upotrebe trakica imamo više štete nego koristi.
Upravo u takvim situacijama u postizanju savršnog osmijeha može vam pomoć vaš stomatolog. Jedna od opcija je izbjeliti zube upotrebom oksidirajućeg preparata Hidrogen peroxida. Ukratko, on prodire kroz kristalne strukture cakline te oksidira mrlje, zbog čega se nakon nekog vremena izbjeli zub. Osim toga, mnoge stomatološke ordinacije su opskrbljene opremom kojom se uz pomoć jakog svijetla mogu ubrzati efekt izbjljivanja zubi.
Izbjeljivanje zubi
Primjer tome je Beyond Plus sustav za izbjeljivanje zubi, a koji se već jako dugo smatra najboljim u svijetu. Razlog tome je kombinacija snažnog halogena i LED svjetla te smanjena hipersenzitivnosti zuba u odnosu na druge tretmane.
Također, možete se odlučiti i za izbjeljivanje jednog zuba, odnosno ne morate izbjeliti cijelu usnu šupljinu ako je samo jedan zub problem. Za tu mogućnost zaslužan je tek nastavak na Beyond Plus sustav.
Profesionalnim sustavima za izbjeljivanje stomatolog može kontrolirano vršiti izbjeljivanje. Ovisno o potrebnoj razini izbjeljivanja koriste se odgovarajući gelovi za izbjeljivanje sa različitim postotkom aktivne supstance. Stomatolog može precizno kontrolirati vrijeme djelovanja gela i postići rezultate izbjeljivanja koji se sredstvima za kućnu nikada ne mogu dobiti.
Primjere rezultata izbjeljivanja možete pogledati u našoj PRIJE/POSLIJE galeriji. Ako dodatno patite od još nekih problema osim žute nijanse zuba, poput oštećenja zuba ili oštećene cakline zuba, možete se odlučiti i za ljuskice koje će ne samo izbijeliti vaše zube, već i popraviti njihov izgled.

Što činiti nakon izbjeljivanja zubi?
Nakon bilo kojeg tretmana kojeg odaberete, važno je svakodnevno se brinuti o higijeni usne šupljine. Ovdje se ne odnosi samo na redovito četkanje zubi, već i svakodnevno korištenje konca za čišćenje te vodice za ispiranje. Svakako, sve što napravite danas za vaše zube, pomoći će njihovoj dugotrajnosti!