Back to Top

All on four metoda

Metoda koja najbolje zamjenjuje nošenje zubne proteze je metoda koja se naziva ˝All on 4˝, odnosno u prijevodu metoda koja označava fiksni rad koji nose četiri zubna implantata.

all-on-four

Ona je svojevrsna rehabilitacijska metoda s obzirom na to da je predviđena za osobe koje nemaju svoje zube ili su im preostali zubi u izrazito lošem stanju i treba ih izvaditi. Tehnika podrazumijeva četiri implantata koji se učvršćuju duboko u čeljust i to do mjesta gdje je gustoća kosti dovoljno velika tako da implantat stoji apsolutno nepomično. Oni nose kompletnu protezu od 10 do 14 zuba kao svojevrsni, ali kompleksniji zubni most. Tehnika je primjenjiva i na gornju i na donju čeljust. U praksi se ipak na donju čeljust češće primjenjuje ova metoda, a na gornju ˝All on 6˝.all-on-6

Tijek postupka
Sa stomatološke strane, metoda je prilično kompleksna i zahtjeva visok nivo angažmana. Postupak  uključuje detaljnu dijagnostiku, snimke čeljusti i položaja zuba, uzimanje otiska čeljusti i izradu modela, slike prije zahvata. Iziskuje suradnju cijelog tima ljudi i naravno individualan pristup svakom slučaju. Pacijent i stomatolog dužni su obaviti predoperativno kliničko konzultiranje. Zahvat započinje pripremom čeljusti na mjestima gdje će biti četiri implantata, dva u prednjoj regiji i dva u stražnjoj. Na njih se pričvršćuje individualni privremeni rad. On nastaje suradnjom pacijenta i stomatologa u potrazi za idealnim oblikom i bojom zuba, odnosno idealnim osmijehom. Isti dan pacijent može dobiti probni(privremeni) rad, kako bi se provjerila čvrstoća cijele instalacije te omogućilo zacjeljivanje rana. Na taj način, pacijent ujedno ispituje osjećaj budućih zuba, izgled i funkciju. Nakon nekoliko mjeseci kada proces zacijeli pacijent dobiva trajni fiksni rad na postojeće implantate. U fazi privremenog rada pacijent je dužan konzumirati samo meku hranu naredna tri mjeseca. Odabir vrste postupka ovisi o individualnom slučaju. Zahvat se obavlja pod lokalnom ili općom anestezijom te nije invazivan, a postoperativna rehabilitacija uključuje hladne obloge ili led na otečeno lice. Pacijent može osjetiti kratkotrajnu nelagodu kao posljedicu zahvata, a eventualni bolovi ublažavaju se analgeticima.

Prednosti u odnosu na zubne proteze

Ova metoda značajno pospješuje kvalitetu života u vrlo kratkom vremenu te vraća zadovoljstvo i samopoštovanje kod pacijenta. Sve zahvaljujući izrazito dobroj funkcionalnosti protetike, prirodnom osjećaju i mogućnosti nesmetanog govora. Manji broj operacija i ukupno vrijeme liječenja pojednostavljuju cijeli tretman u odnosu na slične metode. Osim toga, vrlo bitna činjenica je i ta da su smanjeni operativni troškovi u usporedbi s uobičajenim metodama s implantatima. Stabilnost ovakve zubne protetike je neupitna. Zahvaljujući tome da se stražnja dva implantata fiksiraju  pod kutem, tako da u čeljusti stoje ukoso, povećana im je dodirna površina s kosti, a time i imobilnost. Zadovoljstvo pacijenata trenutno se postiže jer protetika nudi sasvim prirodan osjećaj i potpuno obavlja funkciju pravih zuba, a zadovoljava estetske kriterije. Materijali koji se koriste u današnje vrijeme značajno poboljšavaju čvrstoću same proteze obzirom na to da plohe trpe veliki pritisak zagriza. S druge strane, zahvaljujući učvršćivanju pomoću vijaka, nema cementiranja, pa stomatolog može skinuti rad po potrebi. Održavanje oralne higijene znatno je lakše, jer ostaci hrane ne zaostaju između zubnog mesa i zuba, kao što bi to bio slučaj s mobilnom protezom. No ipak, iznimno je važno održavanje izvrsne higijene posebno tijekom procesa zacjeljivanja. Dakle, fiksnorješenje All-on-4 je pouzdano i dugotrajno rješenje za bezube ljude koje nudi odličnu stabilnost, funkcionalnost i vraća samopouzdanje.

.