Back to Top

Apikotomija

Apikotomija je kirurški zahvat uklanjanja vrška korijena zajedno s periapikalnim žarištem, do kojega najčešće dolazi zbog kronično upaljenog zuba ili frakture u području korijena zuba. Apikotomija je bezbolan zahvat koji se provodi u lokalnoj anesteziji, a najčešće se izvodi kada redovni endodontski zahvati ne daju zadovoljavajuće rezultate. Ovaj operativni zahvat također je i sve češći zahvat jer pacijentima omogućuje očuvanje zuba. Danas je u stomatološkoj praksi za oralnog kirurga ovaj zahvat relativno jednostavan, no to ne umanjuje važnost apikotomije. Od svog početka pa sve do danas, apikotomija je doživjela nekoliko promjena, ali cilj je ostao isti – radikalno-operativno rješavanje periradikularnog procesa uz sačuvanje zuba. Ovaj zahvat moguće je izvesti na svim zubima, no zbog složenih anatomsko-morfoloških obilježja pojedinih zuba, zahvat se najčešće izvodi na jednokorijenskim zubima.

Indikacije za apikotomiju
Ako vas nakon endodontskog liječenja ponovno počne boliti zub ili on počne oticati, potrebno je zatražiti pomoć stomatologa. Nakon detaljnog kliničkog pregleda te RTG snimke bolnog područja, stomatolog će odlučiti je li apikotomija potrebna. Naime, korijenski kanali vrlo su složeni te nakon endodontskog zahvata vrlo lako može doći do infekcije unutar ogranaka kanala. To može kasnije dovesti do većih komplikacija, odnosno bolova i oticanja zuba, zbog čega i nastaje potreba za apikotomijom.

Kirurški postupak apikotomije
Sat vremena prije samog operativnog zahvata, stomatolog bi trebao precizno ispuniti korijenske kanale ili će to učiniti za vrijeme operacije. Nakon davanja lokalne anestezije, stomatolog kreće s rezanjem zubnog mesa do kosti te podizanjem kako bi se moglo doći do korijena zuba. Zatim se uklanja vrh korijena s periapikalnim žarištem, odnosno s upalnim procesom. Nakon toga slijedi retrogradno punjenje kanala koje se također može raditi u slučajevima gdje stomatolog ne može učiniti ponovni endodontski zahvat te prijeoperativno punjenje kanala, kao na primjer u slučajevima prisutne dogradnje na korijenu uz neodogovarajući endodontski tretman, krunice na kolčić ili mosta. Zatim slijedi ispiranje operativnog područja fiziološkom otopinom i pravilno te precizno šivanje rane. Apikotomija se smatra manjim kirurškim zahvatom jer traje od 30 do 60 minuta, ovisno o kojem zubu i regiji je riječ. Pri otpustu svaki bi pacijent trebao dobiti obrazac s uputama kako se odnositi prema rani. Dan nakon apikotomije slijedi kontrolni pregled te ispiranje rane s 3 % hidrogenom i nekim antiseptikom, a šavovi se skidaju nakon otprilike sedam dana.

Nakon apikotomije
Nakon operativnog zahvata, pacijenti bi se trebali najviše pobrinuti o svojoj svakodnevnoj oralnoj higijeni kako ne bi došlo do infekcije. Najvažnije je četkanje područja oko rane nježnim pokretima radi uklanjanja naslaga, a oralnu šupljinu možete ispirati i slanom vodom, čajem od kadulje te antiseptikom. Nakon samog operativnog zahvata, ako imate oteklinu na obrazu potrebno je staviti hladni oblog kako bi se smanjila ista. U slučaju velikih bolova, obratite se stomatologu kako bi vam prepisao analgetike ili antibiotike za skraćenje postoperativnog postupka. U slučaju blagog krvarenja iz rane, stomatolozi preporučuju stavljanje vlažne vrećice čaja, a za što je najbolji crni čaj ili čaj od kamilice. Što se prehrane tiče, poželjno je jesti hranu u tekućem obliku te izbjegavati vruću hranu i vruće napitke. Stomatolozi također preporučuju izbjegavanje pušenja cigareta te konzumiranje alkohola.