Back to Top

Bolesti zubi

Dvije su najčešće bolesti zubi. To su karijes i parodontalna bolest ili parodontitis, odnosno gingivitis koji mu u gotovo svim slučajevima prethodi. Koji su simptomi i eventualne posljedice te ono najvažnije, kako se tretiraju, pročitajte u našem članku.

KARIJES

Karijes je najspominjanija riječ u reklamama za dentalne proizvode, ali nažalost i najspominjanija od svih bolesti zuba u zubarskim ordinacijama.

Prehrambene navike su najčešći uzroci nastanka karijesa pa stoga nije niti čudno što karijes napada zube lako i često. Ljepljiva i slatka hrana te veliki broj ugljikohidrata mogu dovesti do pojave karijesa, ukoliko ne održavate oralnu higijenu na visokoj razini. Mnogi ljudi znaju zanemariti oralnu higijenu i tako pogodovati nastanku karijesa. Imunološka reaktivnost, sastav zuba, razmaknutost pa čak i sastav sline također mogu utjecati na razvoj karijesa, ali kod takvih čimbenika je čovjek nemoćan. Vitamini A, C i D su odlični za prevenciju nastanka karijesa.
Inače, karijes spada među infekcijske bolesti zuba, a najčešći uzročnik je mikroorganizam Streptococcus mutans.
Na sreću, moderna tehnologija pomaže vrhunskim stomatolozima u djelovanju protiv karijesa pa je najrasprostranjenija bolest zuba rješiva.

GINGIVITIS

Gingivitis je, najjednostavije opisano, upala desni. Naslage na zubima su idealan preduvjet za pojavu bakterija na zubima koje ubrzo zahvate desni.


Jednom kada se desni upale, bakterije postaju sve ´nemilosrdnije´ te se rasprostranjuju stvarajući sve deblje naslage na mesu zbog čega desni otiču. Pravovremeni odlazak stomatologu je stoga neizmjerno važan za borbu protiv gingivitisa. Crvenilo, otečenost i krvarenje desni su simptomi koji upućuju na gingivitis.



Stomatolog će se prilično lako obračunati s ovom bolesti zuba pomoću antibakterijskog sredstva i posebnog instrumenta kojim će odstraniti naslage i kamenac, ali ne zaboravite da redovito pranje zubi i uporaba zubnog konca itekako pomažu i u prevenciji i u odstranjivanju naslaga.

PARODONTITIS

Parodontitis je posljedica neliječenog gingivitisa. Bakterije koje se duže vremena zadrže na zubnom mesu počnu uništavati tkivo i kosti pa je krajnja posljedica ove bolesti ispadanje zubi.


Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na češću i količinski veću pojavu bakterija, zbog čega se podložnost infekcijama razlikuje od osobe do osobe, međutim nekakav zajednički zaključak dentalnih stručnjaka je da pušenje u kombinaciji s neredovitom oralnom higijenom dovodi do češćih i jačih upala.
Također, kao i kod prethodno navedenih bolesti, parodontitis se može sanirati od strane profesionalaca koji pregledom lako utvrđuju stanje i poduzimaju potrebne mjere kako bi se bolesti zuba otklonile.