Back to Top

BOTOX®

Dok gledamo fotografije slavnih osoba, svatko poželi imati upravo takvo glatko lice. Iako smo upoznati s programima koji su glavni krivac za te primamljive fotografije, ova želja za savršeno čistim i zaglađenim licem može se ostvariti!
BOTOX® tu je da vam pomogne da izgledate savršeno, ne samo na fotografijama, već i uživo! Svaku boru, Botox će izravnati! Botox
Inače, to je oblik proteina neurotoksina pod nazivom botulinum toksin, a Botox je zapravo komercijalan naziv pod kojim ga poznajemo danas. U svijetu se koriste još dva naziva, a to su Dysport i Xeomin, a razlika je samo u tome što ih različite tvrtke distribuiraju. U Hrvatskoj se trenutno distribuira pod komercijalnim nazivom Vistabel.
Pod bilo kojim od ovih naziva, botulin toksin se koristi u medicinske i istraživačke svrhe, no najčešće u one kozmetičke, odnosno kao nekirurški tretman dubljih i tvrdokornih bora. Ukratko, Botox funkcionira jer privremeno paralizira facijalne mišiće, odnosno toksin blokira živčane impulse koji pokreću mišiće i time licu vraća mladenački i svježi izgled.

 
Korištenje Botoxa
Njegova povijest započinje u 19. stoljeća, a povezuje se s imenom Justinus Kerner, koji je prvi uvidio mogućnost upotrebe botulin toksina u terapeutske svrhe, a važna komponenta botoxa je bakterija Clostridium botulinum. Postoje dva tipa botulin toksina, A i B, A je onaj koji je pročišćen od bakterija. Za liječenje brojnih bolesti mišića koristi se još od 1980., dok je korištenje u estetske svrhe započelo 1987. godine kada je Američka udruga za kontrolu lijekova odobrila primjenu botoxa i u te svrhe.
U medicinske svrhe danas se još koristi i za ublažavanje kroničnih migrena, raznih problema s mišićima, znojenja i tako dalje.


Za koga je tretman Botoxa?
No, prosječnom čovjeku biti će poznata samo njegova estestska svrha. Botox mogu koristiti i muškarci i žene, koji još nisu spremni za estetski kirurški zahvat. Ovim tretmanom, oni koji su željni eliminirati bore brzim i jednostavnim zahvatom – to mogu učiniti uz pomoć Botoxa i čak ne postoji ni potreba za oporavkom.
Tretman znači da se vrlo mala količina Botoxa injekcijom ubrizgava u područje koje pacijent želi zagladiti. Za one koji brinu o veličini te inekcije, mogu se odmah opustiti – jer se radi o vrlo sitnoj igli te minimalnoj razini boli. Rezultati tretmana vidljivi su već kroz par dana, a jedino što će biti vidljivo nakon njega je kratkotrajno crvenilo ili, iako u jako rijetkim slučajevima, mala modrica.


Koliko će dugo Botox djelovati?
Nakon tretmana, Botox počinje djelovati u roku od četiri do 10 dana, ovisno o reakciji tretiranih mišića. Također, o mišićima ovisi i koliko će dugo tretman djelovati, no smatra se da je dovoljno dva do tri puta godišnje ga ponavljati kako bi lice bilo svježe i mladenačko uvijek.
Posebnih komplikacija kod korištenja Botoxa ne može biti, on je jedan od najsigurnijih medicinskih zahvata. Također ovisno o tretiranom mišiću, u rijetkim slučajevima dolazi do toga da susjedni mišići oslabe, poput npr. spuštanja obrve. No, kako je Botox privremeno i nekirursko rješenje zaglađivanja kože, njegovo je djelovanje reverzibilno, odnosno svaka je nuspojava privremena.