Back to Top

Dentalna implantologija osigurava savršen osmijeh

Dentalna se implanotologija bavi ugradnjom zubnih implatanta pacijenatima kojima nedostaje jedan ili više zuba, te im vraća potpuni smijeh. Jesu li zubni implatanti potrebno dentalno rješenje, određuje sam stomatolog nakon obavljanja CT snimanja, tijekom kojeg se analizira struktura i kvaliteta kosti, kao što se određuje i broj implantanta, njihov tip te položaj i kut postavljanja.
Dentalna implantologija mlada je disciplina, no postotak uspješnosti ugradnje je zubnih implantata veći od 95 posto, a sama operacija sasvim je bezbolna jer se obavlja pod lokalnom anestezijom. Tijekom ugradnje zubnih implantanta, ova se disciplina može suočiti s nekoliko izazova.

dentalni implantati

Tri glavna izazova dentalne implantologije

Prvi izazov dentalne implantologije je nedostatak volumena kosti, koji se događa jer područje izgubljenog zuba atrofira te se zbog toga često mora povećavati volumen, odnosno obavljati tzv. augumentacija kosti.
Drugi izazov discpilne je održavanje prirodnog, odnosno estetskog izgleda koji se može izgubiti također zbog atrofije čeljusne kosti. U tom se slučaju koristi transplatacija i reoblikovanje mekog tkiva koji se još naziva GTR (guided tissue regeneration).
Treći izazov s kojim se dentalna implantologija suočava je vrijeme. Period osseointegracije je dugotrajan, a svi klinički pokušaji da se vrijeme skrati, smanjivali su postotak uspješnosti ugradnje zubnog implantanta. Dugotrajnost postupka opravdava potreba da se stvore biološke veze između implantanta i kosti, odnosno potrebno je vrijeme za oseointegraciju. Kod donje čeljusti, ono traje tri mjeseca, dok za gornju čeljust čak šest mjeseci.

Početna točka za rješenje različitih problema 

Dentalna implanotologija može se nazvati početnom točkom za rješavanje svih dentalnih problema kod pacijenata koji se suočavaju s gubitkom jednog ili više zubi. Ugradnjom novog korijena pruža se snaga i stabilnost kako bi se normalno moglo žvakati, kao što se i zaustavlja atrofiju kosti koja dovodi do izmjene fizičkog izgleda lica. Osim toga, zubni implantanti su nosači krunica, mostova i zubnih proteza – koje nadomještavaju izgubljene zube i vraćaju savršen osmijeh na usta svih pacijenata.

Pet faza dentalne implantologije
Kao što je već napomenuto, proces dentalne implantologije započinje CT snimkom, kada stomotalog određuje bi li zubni implatant bio dobro rješenje. Zatim se pregledava mora li se obratiti pozornost jedan od prva dva izazova dentalne implantologije – odnosno potrebno li je povećati volumen kosti ili reoblikovati meko tkivo.
Treća faza sastoji se od ugradnje zubnog implantanta, a kao što je već rečeno, taj je proces bezbolan jer se izvodi pod utjecajem lokalne anestezije. Četvrta faza je oseintegracija, odnosno potrebno je čekati tri ili šest mjeseci kako bi zubni implantant srastao kako treba.
Za zadnju je fazu također potrebno vrijeme, a radi se o protetskom radu, odnosno  na implantat se postavlja abutment na koji se nakon par tjedana cementira protetski rad.