Back to Top

Estetika lica

vampirski facelift
Vaše lice prvo je što vaš sugovornik uočava pri međusobnoj interakciji. Lice je poput prozora kroz koji vas ljudi gledaju. Upravo iz tog razloga s posebnom pažnjom treba brinuti o koži lica. Ona treba biti blistava, odmorna i svježa, ali i zategnuta. No, stres, loša prehrana, pušačke navike te umor i iscrpljenost mogu to otežati. Osim toga, kako postići mladolik izgled lica ako vaša dob to više ne dopušta?
Borba sa znakovima starenja koji se s vremenom pojavljuju na licu oduvijek je prisutan problem. Srećom, danas postoje medicinski postupci i tehnike pomlađivanja koji pomažu kod prirodnog starenja kože. U prilog ovakvim estetskim tretmanima idu činjenice da nisu invazivni, nisu operativni zahvati već estetski, te su primjenjivi za oba spola. Ne treba ih zamijeniti s estetskom kirurgijom koja podrazumijeva kirurške zahvate s nožem ili skalpelom.

Što su i kako djeluju dermalni fileri?
Hijaluronska kiselina sastavni je dio strukture kože. Ta prirodno prisutna tvar gradi vezivno tkivo, a s vremenom proizvodnja hijaluronske kiseline opada i dovodi do starenja kože. Takav proces rezultira vidljivim znakovima na licu: tanka i obješena koža, gubitak kolagena i volumena, neelastičnost, bore nastale kao posljedica svakodnevne mimike lica kao što su smijanje ili mrštenje, škiljenje i slično. Kako bi se doskočilo ovim problemima, kao i estetskim nedostacima (povećanje usana ili jagodica), estetska dermatologija primjenjuje tretmane ˝punjenja˝ kritičnog područja. Dermalni fileri su punila u obliku injekcije koji se ubrizgavaju ispod površine kože na željeno područje. Sami postupak traje od 30-ak minuta do sat vremena, a apliciranje popunjava prirodni nedostatak vezivnog tkiva i učvršćuje strukturu tkiva. S druge strane ne dolazi do narušavanja prirodnog izgleda, niti mijenja mimiku lica. Apsorpcija filera traje mjesecima stoga se postupak može ponoviti nakon otprilike godinu dana.

Zaglađivanje bora i korekcije Botoxom
Botox je vjerojatno najpopularniji estetski tretman lica koji uklanja neželjene dubinske bore lica. Popularnost, ili barem zvučnost u nemedicinskim krugovima, može zahvaliti tome što se u ove svrhe koristi još od 2002. godine kada je odobren od strane američke organizacije FDA čija je zadaća kontrola lijekova. Radi se o toksinu koji blokira živčani impuls čime je smanjena aktivnost mišića koji je pravio boru i time se ona zaglađuje. Postupak je jednostavan, a rezultat je vidljiv nakon nekoliko dana iako je ponekad potrebno nekoliko uzastopnih tretmana. Sam postupak provodi se bez anestezije, traje nešto kraće od ubrizgavanja hijalurona, ali je i kraćeg učinka. Ipak, moguće ga je nebrojeno puta ponavljati, ali u zadanim vremenskim razmacima. Mogu mu se podvrgnuti i muškarci i žene.

Vampirski facelifting?
Iza neobičnog naziva krije se zapravo vrlo praktična metoda jer se nepravilnosti ˝pomlađuju˝ pripravkom iz vlastite krvi. Radi se o uzimanju uzorka krvi pacijenta iz kojeg se izdvaja krvna plazma bogata trombocitima i matičnim stanicama. Kako trombociti inače imaju funkciju zgrušavanja krvi u ovom slučaju oni djeluju kao faktori rasta, a matične stanice zacjeljuju oštećenja jer stimuliraju stvaranje novih stanica vezivnog tkiva. Ova metoda ima nešto širu primjenu. Osim što se može koristiti za smanjenje bora na licu, njome se mogu tretirati različiti ožiljci na licu, potaknuti rast kose ili pomladiti koža na drugim dijelovima tijela. Tretman je brz i jednostavan. Prvi rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana, a tijekom sljedećih mjeseci uočava se potpuni učinak jer procesa stvaranja novih stanica traje. Taj učinak može trajati i do dvije godine, ovisno o individualnom stanju kože.

Nuspojave i mjere opreza
Nakon zahvata dermalnih filera može se pojaviti lokalno crvenilo no reakcija se smiruje nakon nekoliko sati, a oporavka gotovo da nema jer se nakon isto toliko možete vratiti uobičajenom dnevnom ritmu. Ipak preporučuje se izbjegavati sunce, saunu i solarij te diranje tretiranog područja.
Slično kratkotrajno crvenilo ili manji podljev može se pojaviti i nakon apliciranja botoxa. U takvim se slučajevima najčešće stavlja led koji umiruje crvenilo. Postoji mogućnost javljanja prolazne glavobolje ili vrtoglavice, no one se vežu uz sami postupak, a ne kao rezultat zahvata.

Tretman matičnim stanicama ne provodi se ukoliko pacijent ima neki oblik bolesti vezane uz krv ili druga oboljenja. U ostalim situacijama nema štetnih posljedica jer se radi s vlastitim krvnim pripravkom, a on je siguran i kompatibilan.

.