Back to Top

Krvarenje desni

Krvarenje desni u većini slučajeva ukazuje na problem koji se što prije mora riješiti. Naime, krvarenje, crvenilo i bolne desni prvi su simptomi upale desni, odnosno gingivitisa. krvarenje desniNajčešći uzrok gingvitisa je loša oralna higijena, a posljedice su vrlo opasne, kao što su povlačenje desni, bolni apscesi pa i ispadanje zubi, odnosno takozvani parodontitis. No, uzroka krvarenja desni ima mnogo, stoga ne mora značiti da je riječ o gingvitisu.
Krvarenje desni mogu izazvati i brzo stvaranje plaka (zubnog kamenca), naslaga pune bakterije, te loš zadah, a nakon čega nastaje infekcija koja se širi na okolna tkiva. Osim nedovoljne oralne higijene, uzroci krvarenja desni su i pušenje, dijabetes, starost, slab imunitet zbog kronične bolesti, loša prehrana, određeni lijekovi, hormonalne promjene, alergija na kemikalije koje se nalaze u zubnoj pasti, te stres.
Iako krvarenje desni ne mora uvijek značiti i bolest desni, nemojte ignorirati krvarenje tijekom pranja zubi, čak i ako je ono bezbolno – odmah se obratite svom stomatologu jer rano liječenje bolesti desni mnogo znači. Naime, osim bolesnih stanja, krvarenje mogu uzrokovati i energično četkanje zubi, nedostatak vitamina, proteze koje ne odgovaraju usnoj šupljini, poremećaj krvarenja, rane u ustima ili neki drugi zdravstveni problemi.

Liječenje krvarenja desni
Kao što ste i sami mogli vidjeti u tekstu iznad, krvarenje desni mogu uzrokovati različite situacije – opasne ili manje opasne, zbog čega je odlazak k stomatologu i njegova dijagnoza vrlo važna. Naime, u ovom vam slučaju samo stomatolog može pravilno odrediti dijagnozu i ponuditi pravo liječenje.
Stomatolog će vam ukloniti bakterije koji uzrokuju bolesti desni, te napraviti eventualne neophodne stomatološke zahvate. Ukoliko niste redovito održavali svoju oralnu higijenu,  bakterije su postale plodno tlo za nakupljanje kamenca koji se može uvući ispod linije desni i dovesti do infekcije koja zapravo i uzrokuje krvarenje.
Što se tiče vašeg kućnog liječenja, za početak bi najbolje bilo obratiti pozornost na redovitu oralnu higijenu i nabavu mekane četkice za zube. Vrlo je važno i izbjegavanje agresivnog četkanja zubi, pogotovo na području gdje se pojavilo krvarenje desni. Također, stomatolozi toplo preporučuju i konac za zube te tekućine za ispiranje zubi.
Kako biste spriječili daljnje krvarenje desni, možete barem jednom dnevno masirati desni poslije obroka, započeti sa zdravom prehranom, te što više izbjegavati pušenje, alkohol, gazirane sokove i ostalu hranu i pića koje ostavlja posljedice na zube. Ako imate jače bolove, od lijekova se najčešće uzimaju antibiotici, a u ekstremnim oblicima i metronidazol.
Kada je riječ o prirodnom alternativnom liječenju krvarenja desni, najbolji izbor su čajevi kao što su primjerice zeleni čaj, te čaj od kamilice i kadulje koji sprječavaju rast bakterija na desnima, te tako smanjuju upalu, pa time i krvarenje. Ovi se čajevi mogu čak naći i kao sastojak posebnih pasti za zube, te žvakaćih guma. U svakom slučaju, oralna higijena je najvažnija, a zatim i češće posjećivanje stomatologa.

Naša ordinacija je jedini ovlašteni Perio Prevention Centar na području Dalmacije.

Kao Perio Prevention Centar opremljeni smo i educirani za ranu detekciju i liječenje parodontnih bolesti. Rana detekcija parodontnih bolesti znatno olakšava liječenje, te u konačnici znatno i smanjuje troškove liječenja. Više informacija pronađite na našim web stranicama – Perio Prevention Centar.

.