Back to Top

Navlake za zube

Ukoliko se uvijek smijete sa zatvorenim ustima, ili usta prekrivate rukom dok se smijete jer ste nesigurni u izgled vaših zubi, možda su upravo navlake za zube pravo rješenje za vas.

navlake za zube
Zubna protetika idealna je za povratak samopouzdanja u vaš osmijeh, a jedna od njezinih komponenta su i navlake za zube, odnosno zubne krunice, koje su idealno rješenje kod oštećenja poput loma, abrazije, promjene boje zuba ili karijesa, a generalno se koriste onda kada je oštećenje te potrebni nadomjestak zuba veći od količine zdravog zuba koji je ostao.
Iako su u prošlosti zubne krunice podrazumijevale zlatne zube, razvojem tehnologije došlo je do oponašanja prirodne boje zuba, te su keramičke navlake za zube danas standard koji čini da nitko ne zna da vaš zub zapravo nije vaš.

Kako se stavljaju navlake za zube?
Ako zubar procijeni kako su zubne krunice rješenje vašega problema, potrebno je napraviti rendgensko snimanje problematičnoga zuba, koji se po tome brusi uz primjenu lokalne anestezije, ne bi li se uklonio dio koji je potrebno zamijeniti navlakom za zube. Nakon toga slijedi uzimanje otiska čeljusti zuba, kao i uzorak boje vaših zuba ne bi li se zubna krunica idealno uklopila u svoju novu okolinu. Novoizrađena krunica učvršćuje se na ostatak vašeg prirodnoga zuba na zato posebno predviđenim mjestima te gotovo odmah postaje bio zuba, što znači da ne iziskuje nikakvu apstinenciju od hrane i pića u određenom vremenskom razdoblju nakon postavljanja navlake za zub.
Sam proces izrade zubne krunice traje jedan do dva, maksimalno pet dana – ovisno o vrsti krunice, a u tom periodu, dobijete privremenu krunicu radi zaštite preostalog zuba.

Navlake za zube od različitih materijala
Navlake za zube danas se izrađuju od keramike, odnosno porculana. Razlog tome su njezine karakteristike, poput visoke tvrdoće i čvrstoće, kao i otpornosti na kemikalije i koroziju te odlično podnošenje velikih toplinskih oscilacija. Osim toga, a možda i najbitnije, keramika je biokompatibilna, odnosno ne uzrokuje alergijske reakcije i, kao što je ranije spomenuto, savršeno imitira boju prirodnih zubi.
Keramičke navlake za zube mogu biti s ili bez metala. Metal-keramička krunica metal je u potpunosti prekriven keramikom. Ove navlake privlačne su zbog svoje niže cijene, no važno je napomenuti kako im je velika mana nedostatak dubinske prozračnosti boja, što uzrokuje težu imitaciju boje okolnih zuba te mogućnost pojave „crnoga zuba“ na zubnome mesu oko krunice.
Bezmetalne navlake za zube češće se preporučuju, posebice radi li se o prednjim zubima, odnosno „od petice do petice“. Bezmetalne krunice mogu biti od e.max ili cirkon keramike.
E.max keramika trenutno je najestetskija krunica koja se koristi za visoko estetske rekonstrukcije zbog svojih fizičkih sredstava koja je čine sličnom prirodnim zubima, zbog čega je idealna upravo u prednjoj zubnoj regiji.
Navlake za zube od cirkon keramike okarakterizirane su visokom razinom biokompatibilnosti te metalnom razinom čvrstoće, što je razlog zašto se može koristiti podjednako i na prednjim i na stražnjim zubima, a zbog visoke razine propuštanja svjetlosti, odlično se uklapa u ostatak prirodnih zubi koji je okružuju.
Postoji, naravno, i kombinacija cirkonske baze okružene e.max keramikom, kako bi se postigla maksimalna čvrstoća uz savršenu estetiku.

Navlake za zube izrađene su od pouzdanih i stabilnih materijala koji su zbog svojih karakteristika idealni za ove funkcije te garantiraju trajnost od sedam do deset godina.