Back to Top

Pomlađivanje krvnom plazmom

vampirski facelift
Ljudsko je tijelo sposobno regenerirati, ali i liječiti svoje kosti, mišiće te bilo koje tkivo na svim dijelovima kože. Bilo da je riječ o posjekotini, prijelomu ili običnom tjelesnom naporu, matične stanice svakodnevno obnavljaju ljudski organizam tokom cijeloga života. Tako matične stanice pomažu u stvaranju krvnih žila i novog kolagena, obnavljaju oštećenu kožu te usporavaju proces starenja.
Brojne kreme i tretmani za pomlađivanje pokazali su se neuspješnim, no najmodernija istraživanja i tehnologija konačno su pronašle idealnu formulu za prirodno pomlađivanje i liječenje starije, atrofirane kože. Naime, riječ je o tretmanu pomlađivanja vlastitom krvnom plazmom koji koristi moć liječenja, a koju imaju krvni trombociti i faktori rasta u krvi kako bi stimulirao reakciju matičnih stanica.
Inače, primjena vlastite krvi u terapijske svrhe poznata je više od 100 godina u medicini, a danas se koristi u brojnim kirurškim zahvatima kao što su cijeljenje rana, liječenje sportskih ozljeda, estetski tretmani i slično. Brojna su istraživanja i dokazala kako budućnost regeneracije te pomlađivanja leži u vlastitoj krvi, a različite kreme i uređaji za pomlađivanje nikada neće zamijeniti vlastito, prirodno tkivo.

Kako izgleda tretman pomlađivanja krvnom plazmom?
Tretman pomlađivanja krvnom plazmom, poznat i pod nazivom PRP (Plasma Rich Platetelt) tretman koristi pročišćeni i obogaćeni dio krvi, to jest plazmu. Naime, liječnik će za početak izvaditi minimalnu količinu krvi u kojoj se nalaze ključne stanice i proteini, a zatim će razdvojiti tekući dio krvi, to jest plazmu od staničnog dijela. Nakon toga slijedi postupak injektiranja iste krvne plazme kroz tanke igle u određeni dio tijela, najčešće na lice, vrat, dekolte i ruke.
Tretman pomlađivanja krvnom plazmom traje oko 45 minuta i vrlo je bezbolan, jer se prije injektiranja plazma pomiješa s anestetikom. Nakon tretmana na koži ne ostaju nikakvi tragovi zbog vrlo tankih iglica, no crvenilo na koži je normalna pojava koja će potrajati oko 24 sata. Za postizanje idealnog efekta potrebna su tri tretmana u razmacima od mjesec dana. Tretman pomlađivanja krvnom plazmom u potpunosti je prirodan, jer se injektiranjem vlastite plazme samo “vraćaju kazaljke na satu”.

Tko su kandidati i što točno donosi tretman za pomlađivanje krvnom plazmom?
Ovaj se tretman primjenjuje isključivo na starijim osobama koje žele estetski promijeniti svoj izgled na prirodan način te ukloniti znakove starenja. Naime, tretman pomlađivanja krvnom plazmom smanjuje glaberalne linije između obrva, bore smijalice, bore mrštilice, nazolabijalne bore, bore oko usta, a također potiče rast kose na tjemenu te uklanja ožiljke od akni. Ovaj se tretman ne primijenjuje u slučaju trudnoće, disfunkcije trombocita, autoimunih bolesti, sepse, trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, akutnih i kroničnih oboljenja, kronične bolesti jetre i antikoagulacijske terapije.

Valja naglasiti kako ovaj tretman pomlađivanja ne mijenja izgled, odnosno ne stvara promjene u ekspresiji lica, nego vraća prirodan sjaj kože te usporava proces starenja. Ovaj tretman također povećava konzistenciju kože, omogućuje bolju kompatibilnost s drugim kozmetičkim postupcima, povećava vlažnost kože, povećava produkciju kolagena i rast krvnih žila te poboljšava funkciju vezivnog tkiva koje je ključno za učvršćivanje i oblikovanje. Ovisno o kvaliteti kože i životnim navikama, efekt tretmana traje oko 18 mjeseci. Naime, nije moguće točno predvidjeti duljinu trajanja rezultata, no preporučuje se jedan tretman održavanja nakon 18 do 36 mjeseci kako bi rezultati duže potrajali

.