Back to Top

Popravak zuba

Jedan od najčešćih dječjih strahova koji se nerijetko prenese i daleko u odraslu dob jest strah od posjete zubaru. No popravak zuba ne mora biti tako strašan, samo je potrebno pronaći zubara koji odgovara vama i vašim dentalnim potrebama.
Osim povremenih posjeta kako bi se utvrdilo da je sa zubima sve u redu, posjed zubaru najčešći je onda kada je do nekoga problema došlo. Bilo da se radi o karijesu ili problemu sa živcem, za popravak zuba biti će potreban minimalno jedan odlazak kod doktora dentalne medicine.

popravak-zuba

Popravak zuba zaraženih karijesom
Najčešći problem, koji se javlja i kod djece kao i kod odraslih, jest karijes. Karijes je danas najraširenija bakterijska bolest u čovjeka, a uzrokuje ju niz čimbenika, poput usne flore, uzročnika (najčešće hrana bogata ugljikohidratima), te zubne higijene. Popravak zuba zaraženih karijesom omražen je jer uključuje bušenje i brušenje zuba – prije svega jer karijes najčešće nastaje upravo na međuzubnim plohama, koje je mnogo teže kvalitetno očistiti pri pranju zuba.
Kada je očišćen od karijesa, popravak zuba nastavlja se zatvaranjem novonastale rupe. Ovo se najčešće radi plombama, koje su nekada bile crne boje, no danas se uz manju nadoplatu mogu dobiti i u bijeloj boji, kako bi bile što manje primjetne. Ovi ispuni stavljaju se na zub nakon što je lezija dobro očišćena, te se nakon toga bruse i poravnavaju kako ih ne bismo osjetili pri ugrizu.
Osim plombi, nakon odstranjivanja karijesa zub se može sanirati i uz pomoć takozvanih inlaya i onlaya. Ova tehnika za popravak zuba primjenjuje se kada je karijes bio agresivniji te je morao biti odstranjen veći dio zuba: inlay pokriva gornju plohu zuba, dok overlay pokriva gornju i postranične plohe. Ovo su nadomjesci od keramike, a  izrađuju se u laboratorijima prema ranije uzetome otisku zuba te se po tome cementiraju na preostali dio zdravoga zuba.

Popravak zuba kod problema sa živcem
Nešto bolniji i dulji posjet stomatologu bit će ukoliko se javio problem uz živac zuba. Upala zubnog živca zapravo je upala zubne pulpe, odnosno unutrašnjosti zuba, gdje se nalaze završetci živaca te krvne žile i tkivo. Do ove upale dolazi najčešće kod dubljih karijesa koji nisu liječeni na vrijeme, te su uzrokovali upalu koja pritišće živce i krvne žile te obustavlja opskrbu krvlju – što u konačnici može rezultirati odumiranjem zubne pulpe.
Ukoliko se popravak zuba s ovakvom vrstom problema odradi na vrijeme, prirodni zub i njegova pulpa mogu se sačuvati, uz primjenu analgetika i adekvatnu brigu od strane stomatologa i samoga pacijenta. No, vrlo često se pacijenta javljaju prekasno, kada je upala živca uznapredovala do te mjere da se zubna pulpa i upalno tkivo moraju eliminirati. Ovo obuhvaća čišćenje i struganje korijena, nakon čega se prostor očišćenoga zubnog korijena puni gumastom masom, odnosno gutaperkom, te smolom, koji zaustavljaju ponovno nakupljanje bakterija te daljnje upale. Na kraju, popravak zuba završava se ili plombom ili zubnom krunicom, ovisno o stanju preostaloga prirodnoga zuba.