Back to Top

Proteze na implantatima

Proteze na implantatima, kao što i sam naziv govori, su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate, dok obične proteze leže na samoj sluznici usne šupljine i obično su manje stabilnije u ustima. Naime, proteza na implantatima se najčešće koristi kod osoba koje nemaju svoje prirodne zube, a imaju dovoljno kosti u čeljusti za ugradnju zubnih implantata. Ova se proteza uglavnom pričvršćuje za donju čeljust, jer je ondje najteže postići stabilnost konvencionalnim protezama.
Velika prednost proteze na implantatima je ta što se lagano može skinuti i čistiti, a s druge strane, tijekom nošenja je vrlo čvrsta i stabilna pa tako pruža nesmetano pričanje ili objedovanje. Osim što su ove proteze vrlo stabilne, one dobro djeluju i na kost čeljusti tako da sprječavaju propadanje okolne kosti. Naime, ovo se uglavnom događa zato što se kost oko implantata stalno prokrvljuje i stimulira pritiscima na protetiku. Dok ima prokrvljenja i stimulacije kosti, ona ne propada i ne gubi svoj volumen.
Proteze na zubnim implantatima tako pružaju najveću stabilnost u usnoj šupljini, a samim time se vraća samopouzdanje i opuštenost tijekom govora, druženja s prijateljima te konzumiranja hrane. S ovim zubnim protezama lako je održavati pravilnu higijenu usne šupljine, jer se one jednostavno skidaju i stavljaju “klik” tehnikom. Ukratko pojašnjeno, ova proteza “klikne” na implantate koji su kirurški postavljeni u čeljust, a čime je i onemogućeno pomicanje te labavost proteze.

Koje vrste proteza na implantatima postoje?
Prije postavljanja zubne proteze, zubni implantati se ugrađuju u čeljusti i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu. Postoje dvije vrste takvih sidrišta, to jest proteza na implantatima, a to su: retenirane proteze na prečkama i retenirane proteze na kuglicama. U oba se slučaja proteza izrađuje od akrilatne baze koja oponaša prirodan izgled zubnog mesa. U akrilatnu bazu ugrađuju se akrilatni, odnosno keramički zubi koji također oponašaju prirodan izgled bijelih zubi.

Proteze retinirane na prečkama
Tanka metalna prečka koja savršeno prati oblik čeljusti, pričvršćuje se na tri do pet implantata, a koji su prethodno ugrađeni u čeljusnu kost. Spojni elementi se ugrađuju u protezu, tako da ona čvrsto i sigurno leži u usnoj šupljini. Za proteze retinirane na prečkama potrebno je ugraditi najmanje tri implantata.

Proteze retinirane na kuglicama
Svaki implantat ugrađen u čeljusnu kost ima metalni spojni element u obliku kuglice, a koji izvrsno prijanjaju u utore ugrađene u protezu. Za proteze retinirane na kuglicama potrebno je najmanje dva implantata.

Kako izgleda zahvat ugrađivanja proteza na implantatima?
Kao što smo već spomenuli, prije postavljanja proteze ugrađuju se zubni implantati u čeljusnu kost, a na koje se nadograđuju posebna sidrišta za stabilnu zubnu protezu. Nakon tri do 6 mjeseci slijedi drugi kirurški zahvat, to jest eksponiranje vratova implantata. No, ova dva kirurška zahvata mogu se obaviti istovremeno tako da se ugrađuju implantati i retencijska prečka. Ova jednofazna ugradnja je vrlo uspješna, no konvencionalni, dvofazni postupak je ipak sigurniji i uspješniji. Nakon kirurških zahvata slijedi pregled i izrada zubne proteze. U slučaju da niste nikada nosili zubnu protezu, vaš će stomatolog napraviti jednu probnu, privremenu protezu dok se proteza koja se sidri na implantatima ne izradi do kraja. Zatim slijedi proba i predaja izrađene zubne proteze, a prije čega se postavlja metalna prečka na implantate. Kada se metalna prečka i proteza međusobno stope, zubi se privremeno postavljaju na protezu. Ako je sve u redu, zubi se trajno fiksiraju na protezu i tada je postupak gotov.