Back to Top

Upala zubnog mesa

Upala zubnog mesa, odnosno desni, najčešća je bolest ušne šupljine koja je također i  najraširenija u svim dobnim skupinama.
Ova paradontna bolest naziva se gingivitis, a njen prvi simptom je krvarenje zubnog mesa nakon pranja zubi. Primarni uzroci su pak bakterijski plak, te nedovoljno dobro održavana higijena usne šupljine, a ukoliko se ne tretira na vrijeme – bolest može napredovati u upalu paradonta, koju je puno teže liječiti.
upala-zubnog-mesa-gingivitis Upravo zato što na simptome upale zubnog mesa pacijenti najčešće ne reagiraju na vrijeme – situacija u usnoj šupljini eskalira i dovodi do toga da čak 75 posto ljudi iznad 35 godina – ima barem jednu bolest paradonta, dok nakon 40. upravo iz tog razloga pacijenti gube zube.

Kako primjetiti upalu zubnog mesa?
Kao što je već napomenuto, prvi simptomi su krvarenje zubnog mesa nakon pranja zubi. Zubno meso može krvariti na najmanji dodir, a čak i bez njega. Zubno meso postaje crveno, a ukoliko osoba ne čini ništa po tom pitanju – zubno meso postaje plavkasto-crveno, odnosno ljubičasto crveno, te je otečeno i bolno.
Razlikuju se četiri vrste upale zubnog mesa:
gingivitis simplex - uzrokuje ga plak, a pojavljuje se kod 95 posto pacijenata koji imaju svoje zube
akutni nekrotični ulcezorni gingivitis - najčešći kod mladih i pojavljuje se tijekom jesenjskih i zimskih mjeseci, te kao posljedica stresnih situacija.
gingivitis gravidarum– trudnički gingivitis, koji se može pojaviti zbog loše higijene i hormonalnih promjena
gingivitis pubertas – pojavljuje se kod djece u pubertetu, također zbog hormonskih promjena. Važno je napomenuti kako nakon završetka puberteta, odnosno trudnoće, upala zubnog mesa neće samo nestati ukoliko nije tretirana.
Također, važno je napomenuti kako u ranijem stadiju upale zubnog mesa, osoba ne osjeti bol, tako da može biti da je meso upaljeno, a da vi ni ne znate!

Testirajte se na vrijeme
Naša ordinacija postala je certificirani Perio Prevention Centar. Opremljeni smo laboratorijskom opremom za brzo testiranje na postojanja parodontnih bolesti. Ranom detekcijom parodontna bolest može se zaustaviti znatno jednostavnije nego kad već dođe do kronične faze kada je potrebno znatno dulje, zahtjevnije i skuplje liječenje.

Kako izbjeći upalu zubnog mesa?
Osim plaka i loše higijene, postoje i niz uzroka koje pacijent može izbjegavati ili kontrolirati njihovo korištenje. Neki od uzroka su pušenje, dijabetes, loša prehrana, te korištenje nekih lijekova, no uzroci mogu biti i slab imunitet kao uzrok kronične bolesti ili starost.
Važno je često ići kod stomatologa, kako se ne bi nakupljao bakterijski plak i zubni kamenac, te kako bi pacijent bio svjestan što krivo radi kod održavanja oralne higijene. Osim što je zube važno prati redovito (preporučuju se kružni pokreti), izuzetno je važno i korištenje zubnog konca.

Liječenje upale zubnog mesa
Samostalno liječenje upale zubnog mesa može biti vrlo dugotrajno i izazovno, no uz pomoć stomatologa točno ćete znati što i kako raditi. Osim što će vam oni dati savjete kako što bolje održavati higijenu usne šupljine, također će redovitim čišćenjem zubnog kamenca i bakterijskog plaka, problem upale sasjeći u korijenu.
Kod kuće, pacijenti si mogu pomoći ispijanjem zelenog čaja, koji osim što će pozitivno djelovati na opće zdravstveno stanje organizma, također će ublažiti upalu zubnog mesa. Osim toga, korištenje vodice za usta isprati će bakterije koje potiču upalu zubnog mesa. Također, nedostatak kalcija i vitamina C može biti uzrok upale zubnog mesa – pa pokušajte što više toga unositi svojom prehranom.

Svakako, najbolje je da pacijent razmišlja preventivno, te čestim posjetima svojem stomatologu, bude na TI sa svojom usnom šupljinom!