Back to Top

Uporaba zubnog konca

Svakodnevno čišćenje područja između zubi važno je isto kao i pranje zubi. Čak ni četkica s najtanjim vlaknima ponekad ne uspije doprijeti u sve udubine između zubi, u kojima se mogu nakupiti razne bakterije i naslage. Stoga je zubni konac najbolje riješenje za ovaj problem – on može ukloniti ostatke hrane u svim međuzubnim prostorima.


Novo istraživanje agencije AC Nielsen pokazalo je da zubni konac koristi tek 33,5 posto hrvatskih ispitanika! Naime, poznato je da čišćenje zubi nije samo pitanje estetike, nego i prevencija raznih bolesti, kao što je upala zubnog mesa, karijes, loš zadah, bolesti desni, krvarenje zubi te brojne druge bolesti usne šupljine.
Istraživanje je također pokazalo da pacijenti koji imaju upalu okolnih struktura zuba, odnosno boluju od neke parodontne bolesti, izloženi su većem riziku bolesti srca i krvožilnog sustava, komplikacijama u trudnoći, dijabetesu, infekcijama dišnog sustava, osteoporozi, reumatoidnom artritisu, pa čak i tumorskom oboljenju. Naime, istraživanje je pokazalo da su uzročnici parodontnih bolesti povezani s uzročnicima upale navedenih bolesti, pa mogu uzrokovati i potaknuti njihov napredak.

Koje su vrste zubnog konca?
Danas postoji mnogo vrsta zubnog konca, a to su flouridirani, navošteni, nenavošteni, u obliku plosnatih trakica ili tankih niti, s raznim okusima, jači zubni konac koji se koristi za ortodontske aparatiće, poseban zubni konac za osjetljive zube te brojne druge.

Kako pravilno koristiti zubni konac?
Za početak, ako nikada niste koristili zubni konac, najbolji odabir bio bi onaj za osjetljive zube, jer takav konac ima mekše niti, pa je ujedno i manja mogućnost da oštetite zubno meso.
Prije korištenja zubnog konca, uzmite oko pedeset centimetara konca i veći dio omotajte oko jednog kažiprsta, a manji dio oko drugog kažiprsta, na koji ćete kasnije namotavati iskorišteni dio konca. Zatim palčevima napnite konac tako da su oni odvojeni oko jedan centimetar, pa tim dijelom konca krenite lagano prolaziti između zubi. Novi komad konca odmotajte za svaki novi zub.
Što je manji razmak između palčeva, imate veću kontrolu te možete lakše pomicati konac po zubima. Ako su prostori između nekih zubi vrlo uski, probajte konac uvući pokretima naprijed-natrag. Ako ni to nije uspjelo, posjetite stomatologa jer postoji mogućnost da nešto nije u redu sa zubom.
Nakon korištenja zubnog konca, isperite usnu šupljinu vodom ili tekućinom za ispiranje usta, kako bi uklonili sve zaostale čestice hrane.

Što ako dođe do krvarenja tijekom čišćenja zubnim koncem?
Krvarenje desni pri čišćenju zubnim koncem prilično je česta pojava kod onih koji su tek počeli čistiti zube. Naime, krvarenje bi trebalo prestati nakon nekoliko dana, no u obrnutom slučaju obratite se stomatologu. Također, nemojte prestati čistiti zube ako dođe do krvarenja, nego upravo suprotno – čistite zube još više, jer se vjerojatno radi o mjestu gdje se nakupio plak, a koji je uzrokovao upalu.

Koliko često treba čistiti zube zubnim koncem?
Idealno bi bilo da zube čistite jednom dnevno. Nakon što savladate tehniku korištenja konca, trebat će Vam samo nekoliko minuta da očistite zube, a to vrijeme zasigurno možete odvojiti za oralnu higijenu i zdravlje Vaših zubi.

Treba li čistiti zube i ako su oni previše razmaknuti?

Čak i ako su Vam zubi jako razmaknuti, zubne naslage i ostatci hrane stvaraju se između njih, a što zubna četkica ne može očistiti tako dobro, kao što to može zubni konac.