Back to Top

Vađenje umnjaka

Vađenje umnjaka je vrlo česta praksa oralne kirurgije koju ne izvode svi stomatolozi već isključivo specijalizirani kirurzi. Umnjaci su po mnogočemu vrlo specifični zubi pa je tako i vađenje umnjaka prilično osjetljiv zahvat te je korisno znati određene informacije o umnjaku, ali i o vađenju.

Umnjaci

Kolokvijalno se umnajci nazivaju ´osmicama´ jer su osmi zubi gledano od medijalne linije, a neki ga nazivaju i trećim kutnjakom. Antropologija bi odlično objasnila funkciju umnjaka koji je nekada služio za mljevenje hrane, međutim današnjem čovjeku umnjak nije pretjerano važan pa ga kirurzi vade ukoliko počne stvarati probleme. Osobi mogu izrasti četiri umnjaka, dva gornja i dva donja.
Umnjaci najčešće izrastaju nakon dvadesete godine života i pri tome znaju izazivati probleme. Tupa i dugotrajna glavobolja i bol u uhu te vilici su najčešći simptomi rasta umnjaka. Pri tim simptomima, stomatolog će vas uputiti na rendgensko snimanje, a slika će dati točan uvid u stanje umnjaka, odnosno dati informacije o smjeru rasta umnjaka. Ukoliko se primijeti nepravilan rast koji ´gura´ druge zube ili ´krivo´ raste, jasno je da je upravo on izvor boli. Takvi se umnjaci nazivaju impaktiranima. Nakon što završi terapija antibioticima, spremni ste za vađenje umnjaka.



Vađenje umnjaka

Vađenje umnjaka ne mora biti bolan zahvat, a pacijenti drugačije reagiraju na vađenje. Zbog mogućih komplikacija i uputa nakon vađenja umnjaka, preporučamo da se noć prije operacije dobro naspavate i najedete jer će hranjenje nekoliko dana nakon vađenja biti otežano.

Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom kako bi bilo bezbolna. Veličina umnjaka i veliki broj živaca u tom području čeljusti čine ovaj zahvat prilično osjetljivim. Operacija najčešće ne traje duže od 10-ak minuta, osim u ekstremnim slučajevima. Nakon što je umnjak izvađen, kirurg će isprati ranu i zašiti ju koncem kako hrana ne bi upadala u prazninu nastalu uslijed vađenja. Nakon popuštanja anestezije može doći do nastupanja boli, a lijekovi protiv boli (analgetici) su najjače oružje u borbi protiv toga (ne preporučaju se andol i aspirin zbog zgrušavanja krvi). O količini lijekova će vas najbolje savjetovati kirurg. Prehrana prvih nekoliko dana nakon operacije treba biti lakša, preporučamo jedenje hrane koja ne zahtjeva naporno žvakanje.

Žvakanje žvakaćih guma, pijenje hladnijih pića i lizanje sladoleda će pomoći u otklanjanju boli kao i hladni oblozi. Osim otklanjanja boli, važno je paziti da se rana ne inficira, u čemu će vam pomoći tekućine za čišćenje usne šupljine ili primjerice hidrogen.

Kirurg će vas detaljnije informirati

Napominjemo kako su sve ove informacije primjenjive u velikom broju slučajeva, međutim kroz komunikaciju s kirurgom ćete biti detaljnije obaviješteni o prehrani i održavanju higijene. Kako smo i spomenuli, oporavak se razlikuje od osobe do osobe u tolikoj mjeri da kod nekoga bolovi mogu trajati i do tjedan dana, a neke osobe gotovo da neće osjetiti bol uopće.