Back to Top

Wironit proteza

wironit-protezaGubitak prirodnih zubi nastaje zbog mnogih razloga, kao što su ozljede, propadanje zubi, starost te brojni drugi oralni problemi. Već dugi niz godina jedno od rješenja za ovaj problem su zubne proteze, koje su mnogima vratile blistavi i samouvjereni osmijeh, normalnu verbalnu komunikaciju, te normalnu funkciju žvakanja hrane. Wironit proteza, poznata i po nazivu djelomična skeletirana proteza, je umjetni nadomjestak za nekoliko zubi koji nedostaju i tkiva povezanih s tim zubima, te u potpunosti nalikuje prirodnim zubima. Wironit proteza ima veću izdržljivost od akrilne proteze jer je njihova baza izrađena od gracilne metalne legure koja se sastoji od nekoliko različitih vrsta metala, odnosno od metala koji se naziva wironit, prema čemu je ova proteza i dobila naziv. Za preostale zube se pričvršćuje pomoću lijevanih kvačica koje precizno obuhvaćaju zub nosač, što omogućuje maksimalnu stabilnost i usklađenost. Baza ove proteze i kvačice se lijevaju zajedno od istog metala, kako bi se dobila funkcionalna cjelina te bolja i čvršća poveznica.
Prednost wironit proteza je ta što pacijentu pruža i veću ugodnost zbog manje površine dijela proteze koji se naslanja na nepce i podjezični dio te zbog manjeg osjećaja stranog tijela u ustima. Čvrstoća metala od kojega se sastoji wironit proteza, omogućuje izradu vrlo lagane konstrukcije, to jest konstrukcije ugodne za pacijente. Također, tijekom nošenja proteze, pritisak žvakanja se prenosi na postojeće zube te preko njih na čeljjusne kosti. Ovo pruža prirodan način za prijenos pritiska, što je njena i najveća prednost. Osim djelomične wironit proteze postoji i potpuna wironit proteza, odnosno ona koja zamjenjuje sve zube, no u tom je slučaju protezu potrebno pričvrstiti za čeljust, a za što je potrebno ugraditi dentalne implantate.

Privikavanje, korištenje i održavanje wironit proteze
Kao što su ostale proteze vrijedna i skupa pomagala, tako je i wironit proteza pomagalo kojemu je potrebno više pažnje. Naime, nakon dobivanja proteze, potrebno je neko vrijeme da se priviknete na svoje nove zube, jer možete imati neugodan i neobičan osjećaj u početku. Dok većina pacijenata može početi govoriti i jesti u roku od nekoliko sati nakon postavljanja wironit proteze, neki pacijenti mogu osjećati nelagodu u prvih nekoliko dana, odnosno osjećaj okusa može biti promijenjen.
Naime, u početku je preporučljivo jesti mekanu hranu i manje zalogaje. Žvakati se treba s obje strane wironit proteze, kako bi se proteza ravnomjerno opteretila. Postoji mogućnost da će neki pacijenti primijetiti promjenu na u fizičkom izgledu lica, pa i povećani protok sline, no, to se povlači u roku od nekoliko dana od postavljanja. Higijena je neohodna – zube i wironit protezu potrebno je često četkati i prati, kako bi se spriječio karijes i različite infekcije.
Ako se higijena ne održava pravilno, može doći i do upale zubnog mesa, jer je područje koje bi inače jezik i mišići prirodno čistili pokriveno protezom. Zube i protezu zbog toga je potrebno četkati prije spavanja te nakon svakog jela. Naime, proteza se jednostavno čisti s malom čvrstom četkicom i pastom za čišćenje proteza. Dodatno čišćenje može se napraviti otopinama za čišćenje proteza. Stomatolozi preporučuju i ostavljanje prethodno očišćene proteze u otopinu barem nekoliko minuta. Kada pacijent nije u mogućnosti očetkati zube i protezu nakon jela, dovoljno ju je skinuti te isprati pod vodom.