Back to Top

Zubna protetika

U prvih sedam sekundi od upoznavanja nekoga donosimo većinu zaključaka o toj osobi. Lijepi osmijeh je zasigurno odlična način da nekoga impresioniramo, no što učiniti ako svoj osmijeh skrivamo zbog estetskih nedostataka naših zuba?
Zubna protetika svaki je estetski ili funkcionalni popravak zuba koji su pretrpjeli lom, abraziju, karijes, ili jednostavno promjenu boje, a idealna je za vraćanje pouzdanja u svačiji osmjeh, s obzirom da se, zahvaljujući napretku tehnologije, savršeno uklapa među prirodne zube svojom bojim i izgledom.
Zubna protetika može se podijeliti na fiksnu i mobilnu protetiku. Fiksna protetika podrazumijeva zubne krunice, mostove i ljuskice, dok u mobilnu spadaju razne vrste proteza. Koja vam vrsta estetske korekcije treba, najbolje može procijeniti vaš zubar.

zubna-protrtika

Fiksna zubna protetika
Fiksna zubna protetika fiksni su elementi koje se cementiraju u ustima te se bez pomoći zubara ne mogu odstraniti.
Zubne krunice, odnosno navlake umjetni su zubi koji zamjenjuju izgubljeni ili oštećeni dio zuba u situacijama kada dio koji nedostaje nije veći od dijela zuba koji još postoji. Ova zubna protetika danas se najčešće izrađuju od keramike, odnosno porculana, materijala koji je u potpunosti biokompatibilan te savršeno imitira boju prirodnih zubi. Na zub se nanose nakon što se on izbrusi, a cijeli proces traje do pet dana.
U fiksnu zubnu protetiku pripadaju i zubni mostovi, kojima se nadomješta jedan ili više izgubljenih zubi. Zubni mostovi postavljaju se na način da se na prirodne zube postave krunice kao nosači, a sredina se ispuni umjetnim zubima. Razlog zašto se praznine ispunjavaju umjetnim zubima jest što bi se u nedostatku ispune prirodni zubi počeli pomicati, što u najgorem slučaju može dovesti do paradentoze. Najjednostavniji i najuobičajeniji oblik ove zubne protetike jest mosta sa tri zuba.
Konačno, u fiksnu zubnu protetiku ubrajamo i ljuskice za zube. To su tanke keramičke navlake koje se lijepe na zub čija je prednja površina ranije izbrušena. Pretežno se koriste kako bi se smanjio razmak između dva zuba, te kako bi se sanirala oštećena caklina ili diskoloracija, a učestale su u prednjoj zubnoj regiji.

Mobilna zubna protetika
Mobilna zubna protetika podrazumijeva razne vrste zubnih proteza koje se stavljaju kod gubitka većeg broja zubi, a mogu se po potrebi skidati i ponovno stavljati. Mobilna protetika privlačna je zbog manjih cijena te jednostavnosti izrade, a može se postaviti na četiri implantata, takozvanom All-on-4 tehnikom, ili na šest implantata (All-on-6). Ovo osigurava da proteza ne ispada te ne žulja, a izgleda prirodno i vraća lijep osmijeh. Proteze mogu biti potpune ili djelomične, ovisno o tome koliki je gubitak zubi.
Zubna protetika potpune ili totalne proteze prakticira se kod potpune bezubosti, ali nedostatak joj je potreba za umjetnim nepcem, zbog nepostojanja prirodnih zubi koji bi se koristili kao učvršćivač, te daljnja mogućnost propadanja zubne kosti, što može nošenje ovakve vrste proteze učiniti vrlo nelagodnim.
Ukoliko ipak postoje prirodni zubi na koje se može stabilizirati zubna protetika, koristi se djelomična, odnosno parcijalna proteza. Ona se može izraditi od plastike s kopčama, metala i plastike s kopčama ili, pak, preciznim zglobnim vezama, koje puno manje opterećuju prirodne zube te su estetski prihvatljivije.