Back to Top

Zubne proteze

Zubne proteze su trajno rješenje kojim se rješava problem nedostatka zubi. Zahvaljujući modernoj tehnologiji i dentalnoj medicini, zubne proteze se vrlo lako postavljaju, a osim što čine izgled zubi ljepšim i osmijeh prirodnijim, imaju i funkcionalnu svrhu. Zubne proteze se mogu s obzirom na svojstva podijeliti u više skupina, međutim standardna je podjela na parcijalne i totalne proteze. Osim takve podjele, proteze možemo podijeliti na fiskne i mobilne.

Parcijalne (djelomične) zubne proteze

Kao što i sami možete naslutiti, parcijalne zubne proteze se upotrebljavaju u slučajevima kada je problem nedostatak manjeg broja zubi. Bitno je napomenuti kako se u slučaju nedostatka zubi prakticira postavljanje mosta, međutim, ukoliko most iz nekog razloga nije moguće postaviti, onda se koristi parcijalna proteza. parcijalna zubna proteza
Stomatološka ordinacija Ministry of Smile svojim pacijentima nudi djelomičnu wironit protezu. Ova je proteza je pričvršćena na postojeće zube pomoću metalnih kvačica, što utječe na ravnomjerno raspoređivanje žvačne silu. Osim toga, pacijenti će se na nju lakše naviknuti nego što je to slučaj kod drugih proteza. Wironit proteza se ne naslanja na meka tkiva u ustima, poput nepca ili podjezičnog dijela, a i estetski je privlačna jer se nisu vidljive prilikom žvakanja, govorenja ili smijanja. Proteze su izrađene u boji zubi pa su stoga i estetski idealno uklopive, ali što je još važnije, ugodne su za nošenje. Financijski gledano, zubne proteze su povoljnije od mostova i implantata.

Bezbrižan osmijeh uz potpunu zubnu protezu

Totalne, odnosno potpune zubne proteze su rješenje za kojim stomatolog poseže kada je problem potpuna bezubost kad pacijenta. Za razliku od parcijalne zubne proteze koja je zamjenjiva mostom ili implantatom, totalne zubne proteze nemaju alternativu. Jedino one mogu riješiti problem potpune bezubosti.totalna zubna proteza Za postavljanje proteze, vrlo je važna struktura kosti i prostor unutar usta na koji dolazi proteza. Zato je potrebno najprije obaviti pregled da bi se mogao uzeti otisak po kojemu će se proteza izraditi. Dok su prirodni zubi vrlo jako i koriste jaku silu pri žvakanju i usitnjavanju hrane, potpuna proteza tu opterećenost prebacuje na kosti pa se u tome krije važnost njihove strukture.
Inače, potpunu protezu je jednostavnije izraditi jer se izrađuje od baze i zubi u željenom obliku.

Zubne proteze na implantatima

Zubne proteze se naravno mogu postavljati i na implantate. Zubni implantati ugrađeni u čeljust su zapravo temelj na koji se postavljaju zubne proteze. All on 4Proteze postavljene na implantate se mogu izvaditi radi lakšeg održavanja oralne higijene. Rješenje u vidu proteza na implantatima je odlično zbog prirodnijeg osjećaja prilikom jedenja i komunikacije.Zubne proteze na implantatima

U slučajevima potpune bezubosti može se koristiti i rješenje pod nazivom All-on-4. To je rješenje gdje se posebna proteza bez nepca ili zubni mostovi postavljaju na 4 implantata. Prednost ove tehnike je što se protetski rad (proteza ili most) može odmah postaviti na implantate. U ovom slučaju pacijenti protetski rad ne mogu sami vaditi iz usne šupljine.

Održavanje higijene zubnih proteza

Ministry of Smile daje garanciju od tri godine na zubne proteze, a garancija se može izgubiti neispravnom upotrebom zubne proteze, njenim nepropisnim održavanjem ili ako je došlo do mehaničkog oštećenja, odnosno ukoliko je zubna proteza pala na pod i slično.
Kod održavanje higijene mobilnih zubnih proteza, najvažnije je da se ona barem jednom dnevno vadi te da se o njoj brinete kao o Vašim zubima. Metode održavanja mogu podijeliti na mehaničko, koje uključuje čišćenje proteze pomoću četkice za zube, te kemijsko, koje se odnosi na upotrebu specijaliziranih preparata za čišćenje. Ukoliko se na protezi nalaze metalne dijelovi, potrebno se posavjetovati sa stomatologom u vezi korištenja određenih kemijskih sredstava jer mogu negativno djelovati na kvačice.
Sa četkicom za zube potrebno je dva puta dnevno, odnosno ujutro i navečer, očistiti protezu, a tijekom dana, na primjer nakon jela, pacijenti mogu tek izvaditi protezu te ju oprati pod mlazom hladne vode, kao i isprati usta na jednak način.
Kada se proteza ne koristi, ne smije ju se ostaviti na zraku, već mora biti uronjena u vodu, a ta voda nikada ne smije biti vrela.
Zapamtite, savršena proteza je ugodna za nošenje, uvijek prirodno izgleda i ne mijenja prirodni oblik lica, a unutar usne šupljine, dobro leži.

Više informacija

Nakon pregleda na kojem stomatolog prepoznaje potrebu nošenja proteze, pacijent će biti detaljnije informiran o vrsti proteze i njezinim funkcijama te će biti proveden kroz postupak izrade proteze. Naravno, ukoliko imate kakvih pitanja ili nedoumica, slobodno nam se obratite.