Back to Top

Zubni kamenac

Zubni kamenac je nakupina, odnosno naslaga anorganskih tvari na zubima. Vrlo je česta pojava kod pacijenata, ali njegovo odstranjivanje ne zahtjeva velike napore. Dapače, zubni kamenac se lako neutralizira.


zubni kamenac

Niti redovita oralna higijena ne mora spriječiti pojavu

Zubni kamenac je specifičan po tome što se može pojaviti i unatoč redovitoj i pravilnoj oralnoj higijeni. Neke osobe su podložnije, a neke otpornije na stvaranje kamenca. Stoga je, osim vlastite brige za zdravlje zubi i usne šupljine, preporučljivo i redovito posjećivati stomatologa kako biste dugoročno bili sigurni od nakupina na zubima.

Gdje se stvara?

Zubni kamenac se stvara u području gingive, na mjestu gdje se dodiruju zub i zubno meso. Najprije se stvara plak, a daljnjim procesom mineralizacije uslijed izlučivanja sline iz žlijezda dolazi do stvaranja čvrstih naslaga. One nisu direktan uzročnik zubnih bolesti poput parodontitisa, ali neizravno mogu biti faktor nastanka većih problema. Naime, ukoliko se ne tretira kvalitetno i pravovremeno, s vremenom može uzrokovati upalu zubnog mesa. Zubni kamenac se najčešće nalazi s unutarnje strane donjih zubi.

Ultrazvučna tehnika

Zahvaljujući modernoj tehnologiji u našoj ordinaciji, aparat za odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnom tehnikom brzo, lako i bezbolno uklanja problem. Još uvijek se ponekad koriste i ručne metode, ali ultrazvučno uklanjanje kamenca je znatno naprednije. U slučaju postojećeg oboljenja zuba ili zubnog mesa, stomatolog može obaviti prethodnu pripremu za ovaj postupak, što može uključivati poliranje korijena zuba. Također, kroz razgovor s našim stručnjacima, možete zatražiti i anesteziju, iako ona najčešće nije niti potrebna. Nakon razbijanja kamenca, njega ćete zajedno s tekućinom i slinom ispljunuti, nakon čega će stomatolog obaviti poliranje zubi. Iznenadna glatkoća zubi nakon uklanjanja kamenaca može prouzročiti čudan osjećaj u ustima pa se pacijenti nekoliko sati nakon tretmana privikavaju na popravljeno stanje.

Redoviti pregledi su pola zdravlja

U slučaju povratka kamenca, tretman se može ponoviti nekoliko puta godišnje. Zato ne čekajte zadnji trenutak, obavite pregled i riješite se problema na vrijeme. Zdravi zubi su preduvjet za lijep i blistav osmijeh.